Cele mai sărace 10 țări din Europa. Ce loc ocupă România în clasament
PIB-ul pe cap de locuitor este un indicator al bogăției unei țări. În cadrul Uniunii Europene, standardele privind puterea de cumpărare pot fi comparate – și clasificate.
Cum se calculează statistica
Valoarea tuturor bunurilor materiale și a serviciilor generate într-o țară în decursul unui an se numește produs intern brut (PIB). PIB-ul pe cap de locuitor este un indicator al bogăției unei țări.
Pentru a putea compara PIB-urile acestor țări într-un mod semnificativ, UE folosește o monedă unică fictivă. PIB-ul pe cap de locuitor nu este exprimat în euro, ci în standarde de putere de cumpărare (PPS). Aceasta pentru a compensa diferențele dintre nivelurile de preț.
Valoarea medie a PIB-ului UE este stabilită la 100 PPS. Dacă PIB-ul unei țări este mai mare de 100 PPS, înseamnă că țara respectivă are un PIB mai mare decât media UE, scrie publicația germană Handelsblatt.
17 dintre cele 27 de state membre ale UE se situează sub această valoare, unele chiar semnificativ. Care sunt cele zece țări care au avut cel mai mic PIB pe cap de locuitor în 2021, potrivit datelor biroului de statistică al Uniunii Europene.
Top 10 cele mai sărace țări europene
Locul 10: Spania
Spania este a doua cea mai populară destinație de călătorie la nivel mondial.
Spania se numără printre cei 17 dintre cei 27 de membri ai UE care au un PIB mai mic decât media UE. Cu un PIB pe cap de locuitor de 84 de standarde de putere de cumpărare (PPS), Regatul Spaniei, cu o suprafață de 505.944 de metri pătrați, se află pe locul zece în topul celor mai sărace țări din Uniunea Europeană (UE).
Fiind a doua cea mai populară destinație turistică din lume, economia Spaniei s-a prăbușit cu 10,8 % în timpul pandemiei, mai mult decât orice altă economie. Rezervările pentru vara anului 2022 sunt mai mari decât cele din anul record 2019, dar nici măcar acest lucru nu va fi suficient pentru a reveni la performanța economică de dinaintea pandemiei.
Locul 9: Polonia
Polonia este a șasea țară ca mărime din Uniunea Europeană, în funcție de suprafață. Țara are un PIB de 77 PPS, cu 23 de standarde de putere de cumpărare în urma mediei UE.
De ani de zile, experții și observatorii au acuzat statul membru că a desființat un sistem judiciar liber. În 2016, partidul dominant – Lege și Justiție (Prawo i Sprawiedliwość) – a introdus o lege pentru reformarea Curții Constituționale. Acest lucru a dus la crearea unei camere disciplinare care poate demite judecătorii și angajații din sistemul judiciar prin proceduri sumare. Consecința: o dispută cu Comisia Europeană pe tema statului de drept al țării, care continuă până în prezent.
Locul 8: Ungaria
Cu un PIB pe cap de locuitor de 76 PPS, Ungaria se situează imediat după Polonia, fiind a opta cea mai săracă țară din UE. Ungaria este independentă din 1918 și a aderat la Uniunea Europeană în același timp cu Polonia, în 2004.
Potrivit Uniunii Europene, cele mai importante sectoare de export sunt industria auto și ingineria mecanică. Cel mai mare partener de export al țării este Germania. De asemenea, Ungaria este de ani de zile una dintre țările UE care se preocupă de statul de drept.
În 2018, Parlamentul UE a inițiat proceduri împotriva Ungariei în cadrul mecanismului privind statul de drept. Țara se confruntă uneori cu amenințarea reducerii fondurilor UE.
Locul 7: Portugalia
Portugalia este membră a UE din 1986 și membră a spațiului Schengen din 1995. Acordul Schengen prevede eliminarea controalelor la frontierele dintre statele membre.
Prin urmare, atunci când se călătorește între două țări Schengen, în principiu, nu se efectuează niciun control asupra persoanelor. În același timp, viza Schengen permite titularului o vizită de până la 90 de zile în spațiul Schengen. Cei mai importanți parteneri comerciali ai Portugaliei sunt Spania, Franța și Germania. În prezent, PIB-ul pe cap de locuitor al țării este cu 26 de standarde de putere de cumpărare sub media UE.
Din cauza actualei crize energetice, UE își propune ca toate țările membre să își reducă consumul de gaze cu 15%. Ca răspuns, Lisabona a anunțat că se opune planului de economisire a gazelor. Secretarul de stat portughez pentru mediu și energie, João Galamba, a calificat propunerea drept „disproporționată” și „nesustenabilă”. Acesta a spus că nu se poate aplica în Portugalia.
Locul 6: România
În această țară de 238 397 de metri pătrați locuiesc aproximativ 20 de milioane de oameni. În 2021, PIB-ul pe cap de locuitor în România a fost de 73 PPS. Acest lucru plasează România pe locul șase în topul celor mai sărace țări din Uniunea Europeană.
UE dorește să consolideze în continuare rutele alternative pentru exporturile de cereale din Ucraina, care au fost stabilite în urmă cu doar câteva săptămâni: Din ce în ce mai multe cereale ajung în Polonia și România, în special cu trenul. Din România, poate fi transportată prin Marea Neagră, prin portul Constanța, sau cu barje prin Canalul Dunării către Europa de Vest.
Reluarea exporturilor de cereale ucrainene este considerată importantă pentru stabilizarea prețurilor alimentelor pe piața mondială. Dar chiar dacă acordurile se mențin și dacă Rusia nu obstrucționează navele, va fi o provocare să scoatem din țară cantitățile necesare de cereale.
Locul 5: Letonia
Cu un PIB pe cap de locuitor de 71 de PPS, Republica parlamentară Letonia se află pe locul cinci. Astfel, se situează cu 17 standarde de putere de cumpărare în urma vecinei Lituania, care a aderat la rândul ei la UE în 2004.
Mai presus de toate, inflația, care a crescut la un nou nivel record ca urmare a pandemiei covid și a războiului din Ucraina în zona euro, apasă greu asupra țării. Potrivit Eurostat, rata inflației în Letonia a fost de 21% în iulie, a doua cea mai mare valoare din zona euro.
Locul 4: Croația
Croația este a patra cea mai săracă țară din UE. În 2013, Croația a aderat la Uniunea Europeană, devenind astfel cel mai tânăr membru. Cu un PIB pe cap de locuitor de 70 de PPS, Croația se situează doar puțin în urma Letoniei. Cel mai recent, Croația a îndeplinit toate criteriile pentru a putea introduce moneda euro în 2023 – la zece ani după aderarea la UE. Astfel, țara balcanică ar deveni cel de-al douăzecilea membru al zonei euro.
Locul 3: Slovacia
Cu un PIB pe cap de locuitor de 68 de standarde de putere de cumpărare, Slovacia se situează pe locul al treilea. Slovacia a introdus euro ca mijloc de plată în 2009, la cinci ani după aderarea la UE. O rețea densă de furnizori de automobile și o forță de muncă bine calificată pentru industria auto au convins recent producătorul suedez de automobile Volvo să planifice o nouă fabrică în estul Slovaciei.
Construcția este programată să înceapă în 2023. Constructorul auto investește astfel miliarde de euro în Slovacia. În același timp, vor fi create, pas cu pas, 7 000 de noi locuri de muncă.
Locul 2: Grecia
În 2021, PIB-ul pe cap de locuitor în Grecia a fost de 65 PPS. Pentru acest an, Comisia Europeană prevede o rată a datoriei de 186% din produsul intern brut al țării, de departe cea mai mare valoare din zona euro.
Pentru comparație: în 2009 a fost de 127%. Trei sferturi din datoria națională a Greciei este datorată creditorilor publici, cum ar fi Fondul european de stabilitate. Termenii împrumuturilor se întind până în 2070, iar ratele dobânzilor sunt permanent scăzute.
Locul 1: Bulgaria
Bulgaria este cea mai săracă țară din Uniunea Europeană. Cu un PIB pe cap de locuitor de 55 de standarde de putere de cumpărare, țara se află în mod clar în urma celorlalte state membre ale UE.
Bulgaria este membră a Uniunii Europene din 2007. Din 2020, Bulgaria a blocat începerea negocierilor cu cele două candidate la aderarea la UE, Albania și Macedonia de Nord, din motive de politică istorică. În iunie 2022, parlamentul bulgar a votat cu o majoritate clară pentru ridicarea dreptului de veto asupra candidatului la aderare Macedonia de Nord.